Thursday, May 19, 2011

Keperluan atau kehendak

Assalamualaikum..

Dalam hidup ni, lebih banyak benda yang kita belanja ikut kehendak berbanding keperluan kan? Maka, jadilah kita sentiasa berada dalam keadaan tidak cukup. contohnya, beli kereta untuk zaman sekarang ni dah kira keperluan sebab kenderaan awam agak sukar digunakan. Tapi perlukah beli kereta mewah macam bmw ke mercedes ke. cukuplah kereta family biasa kan. sebab tu makin banyak duit masuk, makin banyak la pula hutangnya. Bak kata pepatah, makin besar periuk makin banyak la keraknya. best ke kerak tu? tak best pun. nak makan pun keras. huhuhu.

sekarang ni macam agak sedang berkira-kira nak membeli smartphone dan tablet pc. tapi perlukah? beli tepon biasa pun macam cukup kan. bukan nak pakai sangat pun macam-macam application tu. mengada je lebih. huhuhu. tapi on the other hand, macam ada juga application yg perlu untuk business. dan dan pula handphone buat perangai. tiba-tiba sim card tak detect. bila recharge tak mau charge. pastu keluar error pelik2. aduuuhhh... tak sampai setahun lagi pakai handphone ni. membazir betul.

takde la nak beli sekarang pun. kewangan pun tak stabil. banyak lagi benda yang PERLU beli daripada sibuk nak kehendak. Tapi kalau nak beli telefon baru pun, lebih pentingkan pada ciri-ciri yg saya mahukan iaitu :
1) boleh dual sim card (skrg dah ada 2 nombor, malas nak bawa 2 handphone) - ada ke smartphone dual simcard?
2) Ada application Al-Quran, Hadith dan mathurat Kubra
3) boleh simpan phonebook banyak2
4) boleh simpan sms banyak2 dan bila sms lama2 tu boleh delete sendiri
5) boleh buat group phonebook banyak2
6) automatic save send sms
7) boleh access internet
8) camera & video (rasa sekarang ni semua phone pun ada)
9) ada memory yg agak besar

sebenarnya benda yg kecil2 je. tapi sbb phonebook dan sms yg saya banyak guna, mesti ada je yang tak kena yang mungkin orang tak aware sangat pun.

tapi macam teringin juga nak tablet pc. nampak cam comel je dan mudah dibawa ke mana2. masa baring menyusu muadz pun boleh check email.

kenapa tak yg boleh dua2 contoh cam galaxy tab tu?
saya tak suka bila handphone tak rupa handphone. huhu. macam besar je nak dibawa. pastu bila cakap nak kena pakai earphone plak. tak best la. nak rasa macam handphone. lagipun kalau setakat nak jalan kejap2 pegi surau, malas la nak membawa besar camtu.

Abis tu sekarang ni tepon pun boleh access internet dan macam2?
tepon kecik sangat plak. huhuhu. lagi satu, bukan sekadar access internet. saya suka membuat kerja2 lain juga. contoh dalam words, excel, pdf. kalau masuk phone kecil sangat nak buat keje copy & pastenya. huhuhu.

Banyak songeh? hehehe. mestilah. tapi nak belinya belum tentu. sekadar berfikir. bersyukur seadanya. buat masa ni masih belum keperluan mendesak. masih boleh hidup seadanya. nanti bila bisnes kencang, di mana2 nak check order masuk ke tak, mungkin masa tu dah jadi keperluan.

tapi kadang masa kat surau, masa tu la ada je terpikir benda.  tapi risau juga, bila dah ada nanti sibuk dengan hp plak masa kat surau. sekarang ni masa mengepam tu la masa nak beruzlah dengan Allah. tak nak diganggu walaupun kadang2 fikiran dan emosi terganggu. tapi bila mengadu pada Allah insyaAllah tenang semula

Pendek kata, berfikir sebelum membeli. Jangan ikut nafsu. Baru je terdengar peringatan ni semalam.

Bila mana dunia berada dalam hati manusia....

0 comments:

Post a Comment | Feed



 
^

Powered by BloggerPerjalanan hidup menuju Ilahi by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License