Thursday, October 28, 2010

6 bulan exclusive breasfeeding

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, semalam Muadz dah genap 6 bulan exclusive breastfeeding. boleh kira exclusive ke? selain dari masa awal-awal Muadz minum susu formula sket, lepas tu semua alhamdulillah, minum susu ibu sepenuhnya.

Hari tu macam beriya nak bagi dia makan tapi macam tak sempat pula. so maybe lambat sket la muadz start makan. (sudu muadz pun takde lagi :P ) kat rumah memang takde sudu plastik so kena juga beli sudu untuk muadz.

semalam muadz asyik nak menyusu je. bila lepas je mengamuk. ingat lepas maghrib nak masak, lepas isyak ayah dia balik surau boleh terus makan. tapi tak boleh nak lepas langsung. ummi nak pegi toilet pun dia meraung makin lama makin kuat.

mula-mula terfikir, muadz ni tak cukup susu ke? B pun dua-dua dah agak lembik. kemudian terfikir, growth spurt? menurut kellymom, growth spurt adalah keadaan di mana baby menyusu lebih banyak dari biasa, dan biasa lebih banyak meragam dari biasa. keadaan ini akan berlanjutan untuk beberapa ketika sebelum baby kembali normal. kadang-kadang 2-3 hari, tapi ada juga yang sampai berminggu-minggu.

hmm...mungkin juga muadz mengalami growth spurt kot. lepas ayahnya balik baru ummi bersilat masak di dapur. makan sekejap muadz dah berbunyi lagi. ajak main dengan ayah pun tak nak. last-last pukul 10 ummi dah angkut muadz naik baring atas katil. tak larat nak duduk lama-lama.

ingatkan bila dah baring tu dia senang sket tidur tapi sama juga, bila cabut je terus menangis. tengah malam banyak kali bangun menyusu. bangun pagi, ummi dah sakit belakang. huhuhu. sekarang ni kat taska pun minum 6x3oz. dulu boleh simpan stok kadang-kadang sampai 10oz. sekarang ni kadang-kadang 3oz je untuk simpan stok. alhamdulillah, ada la juga dari takde langsung.

2 comments:

ibudhani said...

agaknye muadz tgh alami growth spurt la kot....

dh 6bln ek muadz... mula2 kenal blog hazu,,, muadz dlm peyot lg...hehehe

jgn bg nestum tau....bg yg natural....homemade..hazu slamat
men enjoy wat bb food yek!!!

Hazu~ said...

terima kasih ibudhani. insyaAllah, memang nak masak sendiri makanan muadz. nak start dengan bubur kosong. tapi tak sempat nak buat. hehehe.

Post a Comment | Feed



 
^

Powered by BloggerPerjalanan hidup menuju Ilahi by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License