Monday, May 31, 2010

menyusu setiap 2 jam

Assalamualaikum..

sepatutnya kena susukan baby setiap 2jam. tapi kalau baby tak tidur-tidur pastu by the time dapat tidur, 2 jam lepas tu nak kacau pula? macam kesian la pulak.

dah 2 malam baby muadz tak boleh tidur. tak tau la kenapa. bila susukan tidur, bila letak je terus buka mata. besar pula tu. lepas tu nak tidur balik dah susah. kadang-kadang biar je dia main sorang, bila penat dia merengek la. then susukan lagi. pastu terjaga lagi. macam tu la berulang-ulang. sampai dah lama-lama dia dah penat sangat agaknya. bila letak je terus nangis. dah dukung pujuk-pujuk pun terus nangis. paling lama pun dia tidur sejam itupun sekali je.

semalam, kul 1.30 petang baru dia dapat tidur dengan lena akhirnya dari 12 malam tak tidur lena. jam 3.30 tu nak kejut dia untuk susu rasa macam kesian sangat. tapi kejut juga. dia bangun mamai dan menyusu sekejap je kemudian lena balik. memang sejak lahir dia agak susah nak tidur. susu 4-5 round baru tidur lena. kadang sampai 3 jam baru lena. tapi tak pernah lagi lama macam ni.

hari ni pun sama. malam tadi start kul 11 mula la dia tak boleh nak tidur. time ummi dia nak tidur la dia bangun. akhirnya kul 12.30 petang tadi baru dia tidur lena. kalau malam ni macam tu juga, esok nak bawa gi klinik la.

lagi satu dia suka teran macam ada benda tak lepas. semua orang kata baby memang suka teran sebab nak besar. tapi dia meneran macam tersiksa, pastu mula nangis. bila dapat berak atau burp baru dia macam lega. tapi nak tunggu keluar tu lama sangat. 2-3 jam dia meneran tu. tapi najis dia ok je. macam mana nak tau bayi yang menyusu susu ibu sembelit ye?

0 comments:

Post a Comment | Feed



 
^

Powered by BloggerPerjalanan hidup menuju Ilahi by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License