Tuesday, May 25, 2010

Anak manja?

Assalamualaikum..

Alhamdulillah...baby dah 4 minggu. Mak selalu pesan supaya anak tak manja, antaranya :

1) jangan asyik angkat/dukung baby, nanti dia tak mau letak
2) jangan asyik tidurkan dengan susu, nanti takde susu tak boleh tido
3) kadang2 kena biar baby tido sorang (monitor dari jauh)
4) jangan terus angkat bila nangis, try pujuk2 atau tepuk2 dulu

hari ni try bagi baby minum pakai botol. pagi2 lepas mandi dah meraung kelaparan. so terus bagi susu yang dipam pagi-pagi tu. mula-mula 2oz habis, dia still meraung lagi. so try tambah lagi satu 1oz. eh, banyaknya anakku minum. lepas tu dia dah tak meraung tapi merengek-rengek manja. pastu cari-cari B. last-last sebab kesian bagi juga. takut juga dia overfeed. bagi B sekejap je mata layu dan terus tido.

alamak, camna ummi nak pergi kerja nanti ni. takpe, nanti kita train lagi ye. setakat ni pam paling banyak pun dapat 3 oz je untuk sebelah. ingatkan tu dah banyak. rupanya tengok orang lain lagi banyak. huhuh. sikitnya susuku kalau macam tu. 3oz tu pun masa B penuh sangat.

maybe sebab saya ni tak sabar kot. nak pam 20 minit tu terasa lama sangat. pastu by 20 minit tu B mesti dah sakit sket. so max memang pam 20 minit je. huhuhu. nak kena gigih lagi ni.

p/s - tak sabar nak balik rumah sendiri. dah rasa cam beku dan tepu duduk sini. patutnya pantang untuk berehat tapi rasa macam badan makin lemah bila dah rehat lama sangat.

1 Comment:

ibudhani said...

salam...harap hazu n bb semakin sehat... bgs tips yg awak bg tu...sy dh trlepas ..dh sethn ... anak mmg manja...

sy xpenah tdo anak tnpa susu...
xpenah tinggal anak jauh2...asben sy pn xkasi tinggalkan anak...

kalo anak ngis mmg terus angkat...

mmg skang dia manja sgt dgn sy...

cume dh besa sket ni kalo tdo dia ternangis sy tepok2 kdg2 ok kdg2 nk kena angkat n susukn br dia tdo balik...

Post a Comment | Feed



 
^

Powered by BloggerPerjalanan hidup menuju Ilahi by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License