Tuesday, December 29, 2009

kejang@cramp semasa mengandung

Assalamualaikum..

Kebelakangan ni hampir tiap-tiap malam saya mengalami kejang di betis dan tapak kaki. Kalau kejang tu memang tak boleh bergerak, nak menjerit pun tak keluar suara sebab sakit sangat. Jadi hubby hanya tau saya kejang keesokan harinya. Tapi itupun nak jalan masih sakit juga lagi terutama bila kejang di betis.

Ada baca dalam majalah bahawa kejang ni adalah disebabkan kurangnya kalsium. Masa mengandung memang perlukan banyak kalsium sebab baby pun perlukan kalsium yang banyak untuk pembentukan tulang-tulangnya.

Saya akui, sejak mengandung memang sangat kurang minum susu. Entah kenapa, tak boleh nak masuk susu dalam tekak. Masa first trimester memang kalau minum akan muntah tapi selepas itu pun masih tekak terasa payau lepas minum susu. Tapi kadang-kadang paksa diri juga. Anmum yang dibeli masa awal mengandung tak habis lagi sampai sekarang sedangkan kandungannya taklah sebanyak mana. Kalau minum hari-hari tak sampai sebulan boleh habis sebab beli pack kecil. Tapi punyalah payah nak telan.

Ubat kalsium yang doktor bagi pun susah nak telan. Pernah sekali lepas telan ubat tu muntah, habis nasi dan ubat semua keluar sekali. setiap kali nak telan ubat mesti perlukan mujahadah yang sangat kuat.

Akhirnya, weekend lepas masa di rumah mak mertua tanya akak ipar apa yang dia buat bila alami kejang. Dia kata dulu dia hari-hari kejang tapi lepas minum susu kambing hi-goat alhamdulillah tak kejang dah. saya pun cubalah satu peket. Sedap. Memang senang nak telan. tepung dia pun lembut dan sangat mudah larut dalam air. keesokan harinya terus kami cari dan beli. Harap-harap dapat mengurangkan kejang lepas ni.



Harga sekotak RM36 sebab bukan ahli. Beli di kedai yang banyak jual jamu-jamu atau barang-barang bersalin tu je. dalam tu ada 15 peket. Amboi, sejak mengandung ni asyik makan benda mahal je. hari tu ada yang kata baby ni high standard ni. yelah nak oii..kopak la ummi ngan ayah nanti. Masa first trimester memang selalu tak lalu makan tapi bila makan kat restoran cam JM beriyani tu boleh pula telan. Air pula boleh telan jus epal fresh dan jus oren fresh aje. lepas dah tak mabuk baru ok sket minum air lain. itupun selalu juga tak berselera nak makan. tapi bila makan makanan mahal ok la pula. Amboi, memilih plak anak ummi ni ye. Takpelah, bak kata hubby duit boleh dicari. Yang penting, anak ummi dan ayah ni jadi penegak agama Allah. Ummi dan ayah dah invest macam-macam ni, dah banyak kemudahan diberi, takde alasan tak boleh jadi seorang hamba Allah yang baik, ok. (melainkan kalau ummi dan ayah tak didik betul-betul. ops...). semoga Allah membantu kami mendidik anak kami untuk mencapai redha Allah. Amiin.

Selain itu, hubby juga ada ambil satu krim water base yang panas untuk mengurut dari ayahnya. Minyak angin tu memang best. sampai pagi terasa hangatnya tapi masa mula-mula letak rasa sejuk. dan disebabkan ia water base takdelah rasa berminyak. Lagi best bila ada tukang urut. memang rasa lega sangat kaki. lepas kena urut 2 malam berturut-turut, kaki dah tak rasa lenguh. mula-mula segan juga nak kena urut. (ada ke orang segan dengan suami sendiri??) tapi dah dia beria nak urut, biar aje la. Urut kaki aje tau.

0 comments:

Post a Comment | Feed



 
^

Powered by BloggerPerjalanan hidup menuju Ilahi by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License