Tuesday, September 15, 2009

Hasil check-up

Assalamualaikum..

Semalam dah buat check-up sekali lagi di Pusat Rawatan Kohilal. Saje check sebab risau. Alhamdulillah, the baby is fine. Kecik sangat lagi takleh nak nampak apa. Kalau ikut mesin tu baby tu besar 5 minggu. Setakat ni doktor kata kalau puasa pun tak memudaratkan baby cuma takut maknya yang tak tahan.

Alhamdulillah, setakat ni ok lagi kalau sahur tu dan malam tu makan lebih sket. Biasa sebelum tidur akan cuba makan roti sket dan minum air coklat. Tapi bangun pagi untuk sahur mesti dah kelaparan dan perut mula berangain. Angin sangat la banyak melanda kebelakangan ni. Lately, dah takde muntah angin tapi muntah kosong. Memang beria gaya muntah tapi takde apa pun yang keluar. Lagi la sakit. At least lepas keluar angin lega sikit.

Doktor kata teruskan makan ubat gastrik, boleh neutralkan asid dalam perut. Ganbatte, sikit je lagi nak puasa. Tapi nanti kena ganti satu hari tu. Harap-harap dapat bertahan dengan jayanya.

Semalam sempat berbuka di rumah mertua. Memandangkan pusat rawatan tu memang dekat sangat (15 minit je) dari rumah mertua, jadi malam tadi tidur di sana. Sempat bantu mak buat 2 jenis biskut raya malam tadi. Biskut badam dan biskut tart. Malangnya biskut tart tu saya tak dapat tolong sampai habis sebab dah 'pengsan'. Bak kata hubby sejak mengandung ni tengah mengaji pun boleh tidur sambil duduk. Tak sampai hati nak kejut. Tapi di rumah mertua takde la buat perangai tidur sambil menguli, siap-siap terus berangkat untuk tidur. Mak pun kata muka nampak penat. huhu.

Review sikit tentang Pusat Rawatan Kohilal ni. Alhamdulillah, semua doktor perempuan muslim. Rasa selamat sikit. Kata hubby bila masuk tu rasa 'tenang' je, saya tak perasan la pula. Mungkin sebab ada sedikit tension dengan doktor sebab bila cakap pasal symptom2 biasa tu dia kata, "Biasalah tu. Dah sendiri yang buat kan. Sendiri yang nak." Memang la. Tapi kalau ye pun puan doktor cakap la elok-elok sikit. Saya ni dah ler baru first time mengandung.

Bila tanya nak next check-up pun dia macam tak berminat je. Dia kata baby kecik sangat lagi, tunggu la sebulan lagi ke. Tapi sib baik lepas tu dia bagi nasihat baik-baik. Agaknya just the hormon in me kot yang buat rasa cam tak best. Sebab hubby ok je. Siap dia bagi ambil gambar dalam scan tu pakai kamera sendiri.(Nak suruh print takut mahal plak. tunggu besar sket baru print). Tapi lupa nak bawa card reader, jadi tak dapat nak update gambar. Esok la ye.

0 comments:

Post a Comment | Feed



 
^

Powered by BloggerPerjalanan hidup menuju Ilahi by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License