Thursday, March 31, 2011

Cakap dulu atau jalan dulu

Assalamualaikum...

Dah lama tak update blog. Sejak jepun mengalami bencana alam, kami di office ni pun menjadi sedikit huru-hara. tak sempat nak buat benda lain. Bila ada masa terluang, ada je benda lain yang nak kena buat. jadinya memang tak sempat nak update blog.

Alhamdulillah, hari ni ada masa free lebih sket. huhu. Alhamdulillah? sabo je la, time keje buat benda lain. tapi, kalau tengah free time takpela kan, daripada mengganggu orang lain. sebenarnya makin lama dah rasa makin tak semangat nak kerja. banyak betul faktor-faktor dalaman dan luaran yang makin lama bila pergi kerja je jadi rasa tak seronok.

Siap cakap dengan hubby, ok tak kalau akhir tahun ni nak berenti kerja. Hubby kata, yakin ke boleh survive? Sekarang ni pun business macam tak menjadi. Ye la, tak fokus betul2 macam mana nak menjadi. Tapi kalau berhenti kerja akan fokus ke? nanti serabut pikir nak kemas rumah plak. huhu. InsyaAllah kena kuatkan semangat. Tapi sekarang ni kena kuatkan semangat untuk pegi kerja dulu. huhuhu.

ops.. terbebel plak. dah lama tak update pasal muadz. Alhamdulillah, akhir bulan depan Muadz akan berusia setahun. Alhamdulillah, dapat menyusukan muadz sepenuhnya dengan susu ibu.sekarang ni muadz makin aktif. asyik nak pegang berpaut dan berdiri je. mulut pun dah bising sket. entah apa yang dicakapnya. yang paling dia suka berpaut pada ummila. tak kira la ummi tengah baring ke duduk ke diri ke, suka je datang berpaut berdiri dan panjat2 ummi. kalau tgh main pun, ummi tegur sket je terus datang merangkak nak memanjat ummi.

hari tu saje sembang2 dengan hubby, main teka2. agak2 muadz mula berjalan dulu atau bercakap dulu. hubby kata bercakap, tapi saya rasa macam berjalan. sebab dia lagi aktif nak berdiri dan tolak2 benda. mulut kadang2 je bising. pendiam macam ummi dia kot. :P tapi ceria macam ayah :)

tapi sekarang, baru merangkak je pun dah tak larat nak mengejar. abis semua benda dikutip dan masuk mulut. dulu boleh solat sambil dukung muadz, sekarang dia dah tak mau. sibuk nak explore sana sini. kalau dukung pun boleh satu rakaat je, bila ummi letak untuk sujud dia dah ke mana2. sambil dukung tu boleh plak ketuk kepala ummila, korek mulut ummi la, nasib baik tak tergelak.

2 hari ni muadz asyik tak lena tidur malam. bila bangun, bagi susu pun tak mau. dok golek2 atas ummi sambil merengek. tapi mengantuk. agaknya panas kot. badan dia mmg berpeluh2. hmm..rumah kami memang panas sket. kesian muadz. semalam tidur terbalik kaki dan kepala sebab nak bagi kepala dekat dengan kipas. lepas tu baru dia tidur. itupun pantang ummi bangun dia pun bangun. ada six sense agaknya.

dah lama tak upload gambar muadz. ni gambar muadz dari facebook ayah. (sila abaikan background)




0 comments:

Post a Comment | Feed



 
^

Powered by BloggerPerjalanan hidup menuju Ilahi by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License