Wednesday, August 4, 2010

Ayah in sling

Assalamualaikum...

Selalu entri pasal Muadz, kali ni pasal ayah Muadz pula. Sabtu lepas hubby request nak try sling sebab ummi dah asyik sakit bahu. Nak-nak pula bila Muadz tak nak duduk diam. Mula-mula try pakai kat rumah dulu.


Dua lelaki istimewa dalam hidupku


Kemudian kami ke The Store. Sepanjang jalan Muadz duduk diam je dalam sling tu. Tak aci betul. Masa dekat nak balik siap tersengguk-sengguk sebab mengantuk. Kalau kat ummi, bila mengantuk je mesti mengamuk dan pukul-pukul ummi. Ayah pun sengih je bila ummi jeles. Takpelah, lain kali ayah la bawa Muadz pula.


Cubaan kedua


Cubaan kedua ni pula masa makan malam kat luar beramai-ramai dengan family. Sekali-sekala makan ramai-ramai kat luar tak best la kalau ada yang tak dapat makan sebab kena pegang baby kan. So sekali lagi, ayah pakai sling sambil makan. Alhamdulillah, Muadz baik je duduk dengan ayah. Kalau tak duduk dengan ayah pun baik juga. :D

Esoknya terus Muadz demam pagi-pagi. Tapi masa tu ok lagi, batuk dan selsema sikit-sikit aje. Cuma badan panas. Tapi dah nampak dia takde mood. Tampal cool fever, petang tu panas dah surut. Muadz pun dah boleh sembang-sembang dan main. Petang tu singgah klinik, suhu tak tinggi pun, kira tak demam pun.

Tapi malam tu badan dia macam panas sket dan dia dah mula meragam. Dah start muntah-muntah. Tapi lepas dia muntah tu dia macam lega sikit. Dah boleh senyum. Ni dah dua malam asyik meragam. Asyik meraung sampai dah nak terkeluar anak tekak, sampai biru muka, risau betul. Bila bagi susu sekejap-sekejap lepas dan menangis. agaknya susah nak minum kot sebab hidung tersumbat. Cikgu dia kata siang dia ok cuma merengek sikit-sikit je. agaknya sebab malam sejuk kot. hidung lagi tersumbat.

bila nak sedut hidung tak bagi pula. sama ada dia akan tolak tangan kita(kuat juga dia tolak tau), pusing-pusingkan kepala atau menjerit menangis sekuat hati. Semalam ingat nak MC tapi pagi-pagi dia macam ok. Hasil perahan pun kurang semalam sebab asyik risau. Semalam petang selsema macam dah kurang sikit tapi bila malam teruk balik. pagi tadi macam dia dah boleh sembang sikit-sikit tapi bila sampai taska dia buat muka 'derk' dia balik. orang tegur ke bye-bye ke tak layan pun. selalu dia senyum-senyum tak pun kerut-kerut dahi.

jumaat ni kalau tak elok juga nak ambil nutriferon. Harap-harap Muadz cepat sembuh.

p/s - peti ais dah banyak kosong sekarang. Sebab saya letak semua yang bulan 7 punya di peti ais rumah mak. rumah mak ada deep freezer. lepas ni boleh buat stok banyak-banyak, penuhkan peti ais lagi.

3 comments:

armouris said...

info tentang hidung tersumbat di SIHAT SELALU - Hidung Tersumbat

kmieja said...

hazu: ambik pic ebm....:)
MUazz dah sehat ker?

Hazu~ said...

k.mieja : dah lama saya tak amik pic ebm. hehe. Alhamdulillah, Muadz dah sihat.

Post a Comment | Feed



 
^

Powered by BloggerPerjalanan hidup menuju Ilahi by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License