Tuesday, January 26, 2010

Siap pun...

Assalamualaikum...

Alhamdulillah...akhirnya siap juga benda yang cuba diusahakan selama ni. Nak tau apa dia? CLICK SINI. Ya, blog baru. Itu sahaja. Sebenarnya dah lama beli domain ni, sebab nak belajar bermain dengan hosting dan domain. Abaikanlah nama domain tu ye. Nak tukar, nak kena beli domain lain pula.

Sebenarnya dah lama nak bermain-main dengan wordpress. Sebelum ni ada guna sikit-sikit tapi macam lebih selesa dengan blogspot. Kali ni cuba juga guna wordpress menggunakan domain sendiri. Entry hanya copy paste dari sini dan dibackdatedkan. Sibuk ubah dia punya template, pages etc jadi kurang rajin memikir tentang entry.

Cuma wordpress susah sedikit codingnya sebab menggunakan css dan php. Saya masih belum familiar dengan keduanya. Tapi nasib baik dipermudahkan dengan boleh guna plugin. Jadi, cuma install plugin dan boleh guna macam-macam. contohnya emoticon YM ;)) . Untuk blogspot perlu memasukkan script code pada HTML. Apa pun, rasa keduanya ada pro and cons.

Saya masih belajar untuk menggunakan wordpress. Silalah melawat ke sana ye. Akan ada yang berbeza dari di sini..

0 comments:

Post a Comment | Feed



 
^

Powered by BloggerPerjalanan hidup menuju Ilahi by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License