Wednesday, November 4, 2009

Tips banyakkan susu

Assalamualaikum...

Bila baca-baca kat susuibu.com, risau juga bila ramai yang mengalami masalah menyusukan baby. Ada mommies yang dah buat preparation sejak mengandung. InsyaAllah nak cuba juga cara-cara ni. Moga Allah permudahkan urusan penyusuan bayi. Kalau boleh memang nak breastfeed baby 100%. Dah memang tak terfikir langsung nak beli formula milk(FM) tapi risau juga kalau tiba-tiba susu takde tapi takde preparation langsung sebagai back-up. Apa-apa pun, insyaAllah, kita cuba dulu cara di bawah :

  1. Paling penting iaitu mind-set. Always think positive to breastfeed baby.

  2. Niat dari awal untuk breastfeed 100%

  3. Minum air barli, longan kering, soya dan air zam-zam

  4. Bersihkan n*pple dgn air suam

  5. urut B utk stimulate

  6. urut daripada bahu kita sampai la ke B sebab urat2 yg mengeluarkan susu ada kat situ

  7. urut2 n cuci2 B ngan minyak baby

  8. urut2 b n cuci2 b ngan minyak bb

  9. bacalah 'ya matin' 70kali(al-matin ialah nama ALLAH dlm asmaul husna), dan tiup pada segelas air kosong dan minum air tu

  10. banyakan baca surah al-hujurat

  11. menyusukan newborn baby 1 hour after deliver



InsyaAllah kalau jumpa lagi akan tambah lagi. Terima kasih untuk sahabat-sahabat di susuibu.com. Banyak ilmu tentang susu ibu ni dapat. Tak lupa kredit for my friend yang mula memperkenalkan saya tentang ilmu dan semangat untuk beri susu ibu ni secara tak langsung. start berazam nak BF baby bila start baca blog dia walaupun masa tu tak kawen lagi.:P

Benda-benda di atas tu apa yang boleh dibuat dalam tempoh mengandung. Untuk lepas bersalin pun ada macam-macam juga. nanti lepas bersalin bila saya try baru saya beritahu ye.

0 comments:

Post a Comment | Feed



 
^

Powered by BloggerPerjalanan hidup menuju Ilahi by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License